2014. április 2., szerda

Cirkálók: A World of Warships Tengerének Farkasai

(DX: Egy Alpha Teszter írása, Warships Developer Blogról)
Tudjátok van valami eleven abban a szóban, hogy "Cirkáló". Egyike azoknak a szavaknak amik felidézik benned a jelentésük képét: nagy és erős, de meglepően mozgékony és gyors egy ekkora hajóhoz képest. Talán értitek miért hasonlítottam őket farkasokhoz. Ezek a hajók képesek "egyedüli munkára" és a flotta többi tagjától külön működni, miközben hatékony a "falkatársainak" a támogatásában is. Talán a sokoldalúságuk az, ami miatt nehezen éreznek rá tisztán a játékosok, hogy hogyan is kell velük a legjobban játszani. Egy csatahajó szerepe eléggé tiszta - hatalmasok és erősek, mialatt a rombolók könnyűek és trükkösek. Akkor hogyan értékeljük a cirkálót?
rsz_picture_1_des_moines_04_worldofwarships_screens

Médiumként játszani... nem ez az út...

Amikor először meg lettem hívva a Warships Alpha tesztbe a cirkálókat szemeltem ki magamnak. Akkoriban vonzott a rövid újratöltési idő és ezáltal a magas tüzelési sebesség. Kilenc nagy-kaliberű ágyú, mindegyik 10mp-ként lövésre készen - ez biztosan nem piskóta! A manőverezőképességük is meggyőző volt. Sajnos a WoT-os múltam semmit sem ért. Úgy harcolni a cirkálóddal, mint ahogyan a médium tankoddal tennéd igazán rossz ötlet. Csak gondolj bele, hogy az IS-7 amit megközelítesz nem egy lövést ad le rád, hanem hatot. Ez valóban megtörtént velem az első csatáimban.
A legerősebb emlékem ezekből a vereségekből az, mikor megsemmisítettek egyetlen (állítólag vak) lövéssel, 30km-es távról. A fenébe, ez egy haszontalan hajó lehet, gondoltam magamban. De, a következő csatában én voltam az aki egy csathajó védettségi sávjában (DX.:alul meglátjátok animálva "immunity zone") körözve osztottam rá az égi áldást, és vontam el a figyelmét a társaimról.

Akkor hol van benne az erő?

A cirkáló igazi ereje a sokoldalúságában rejlik. Vissza akarod verni az ellenséges légi-egységeket? Megtámadni egy rombolót? HE lőszerrel találkozni egy csatahajóval? Ezek egyike sem probléma egy cirkáló számára! A magas manőverező képesség és gyorsulás képessé teszi ezeket a hajókat, hogy hatékonyan kitérjenek a csatahajók támadási elől, miközben HE sortűzzel viszonozzák és tisztítják meg a fedélzetet mindentől, ami nincs rendesen odahegesztve. A Japán cirkálók torpedók hordozására is alkalmasak, így képesek a stratégiailag fontos átjárók blokkolására. A megfelelő kezekben a cirkálók valóban nagyon erős eszközök.
rsz_picture_2_baltimore_04_worldofwarships_screens

Mindenki egyért

Egy cirkáló túlélőképessége az 1 vs 1 összecsapásokban nagyban függ a csata általános menetétől. Pl. egy csatahajó elleni direkt szemtől szembeni támadás nyilvánvalóan öngyilkossággal ér fel, legfőképpen, ha messze vagy a csapattársaidtól. A rendes lövegek számának ellenére, a gyors újratöltési idővel még mindig nem elég egy csatahajó 1vs1ben legyőzésére. Másrészről, egy közeledő rombolót megtámadni sokkal sikeresebben ígérkezik. A rövid újratöltési idő lehetővé teszi a cirkálónak, hogy pontosan becélozza az ellenséget kb. egy percen belül így bebiztosítva, hogy az ellenség megfelelő mennyiségű lövést kapjon.
Falkában lévő cirkálók pedig még fenyegetőbbek. A légvédelmi hatékonyságuk hatalmasat nő csapatban,a sűrű ágyútűz pedig fenyegetést jelent bármilyen ellenfélnek. Egy szimpla Japán "Takao" osztályú cirkálóból álló pár legalább olyan intenzív torpedótámadást hajthat végre, mint a rombolók. Ráadásul a túlélés esélye csapatban sokkal nagyobb, mint egyedül.

Most még több cirkáló

A cirkáló játékmenet hajóról hajóra változik, a felépítésük és nemzetiségük fényében. Pl. az US cirkálók igencsak hatékonyak az ellenségek repülőgépek ellen, miközben a Japán hajóknak valamelyest gyengébb a légvédelmük. De, ezt kompenzálja a torpedóvetőjük, amivel agresszívabb támadásokba bonyolódhatnak.
rsz_picture_3_takao_08_worldofwarships_screens

Kapitány, tele a hajó noobokkal!

Ennek a sokoldalúságnak ára van. Lényegében ez azt jelenti, hogy több időt kell szánni a kitapasztalásukra. A szabad idődben felderítő repülőkre kell vadásznod, rombolókra céloznod és tüzelned miközben kikerülöd az ellentámadásukat - ez eléggé komplex tevékenység egy újonnan kezdőnek. Valóban képesnek kell lenned egyszerre több dolgot elvégezni mielőtt hozzányúlsz egy cirkálóhoz.
Szánj időt a kiismerésére és folyamatosan átalakulsz egy haladó szintű tengerésszé. Mialatt  dinamikus hajók, a cirkálók valójában kigondolt és alapos kezelést igényelnek. Ezek a hajók precíz eszközök, csínján és pontosan időzítve kell bánni velük.


DX: Itt egy kis "flash játék" a fejlesztőktől. Szemlélteti amit az átütésről fordítottunk.
http://blog.worldofwarships.eu/lets-play-world-of-warships/

5 megjegyzés:

  1. Jöhetne már a zárt béta, mert szívesen kipróbálnám!

    VálaszTörlés
  2. én már nem reménykedem 3 és fél éve várunk de még mindig semmi és talán már nem is lesz....

    VálaszTörlés
  3. zárt bétára hogy lehet bejutni(ha majd lesz)?

    VálaszTörlés
  4. fene se tudja, talán feliratkozós lesz mint a többinél bár én már abban is kételkedem ,hogy ez egyáltalán eljut a bétáig amilyen csiga lassúsággal csinálják és csak húzzák halasztják,és állítólag egy alfa teszter elárulta ,hogy csak ősszel lesz talán béta de lehet csak áprilisi tréfának szánta egyelőre nem tudunk továbbra se semmit és ahogy látom egyre többen mennek el pont emiatt a túl hosszú várakozás miatt

    VálaszTörlés