2014. március 7., péntek

Repülőgép hordozó vs Csatahajó: Erőegyensúly

Ebben a második részben, Andrey Gashkov folytatja a csatahajók és repülőgép hordozók erősségeinek és gyengeségeinek tárgyalását, és elmond pár sikeres taktikát mindkettő osztály számára.
Hogyan fogtok egyensúlyt tartani a csatahajó vs hordozó ütközetekben?
Először is, ki kell emelnünk, hogy akár csak a valóságban, a World of Warships-ben is a hordozók korlátozott számű repülőgépekkel rendelkeznek, szóval a támadások száma amit végrehajthatnak csatánként kb. háromra korlátozódik. Ha egy csatahajónak sikerült túlélnie több légitámadást, akkor valószínűleg effektív lőtávon belülre ért közben, így valószínűleg a rapülőgép hordozó lesz az akinek nehézre fordul a dolga. Például, ez első repülőgép hordozók és csatahajók összecsapásakor, a német  "Scharnhorst" és "Gneisenau" csatacirkálóknak sikerült felfedezésük nélkül megközelíteni a HMS Glorious-t és megsemmisítették a nagy kaliberű lövegeikkel. Természetesen voltak helyzetek, mikor a repülőgép cirkálóknak sikerült megnyerniük a közelharcot, de ezeket szélsőségesen ritka eseteknek tekinthetjük.
Ezen kívül a játékban, a pálya eléggé kicsi ahhoz, hogy ne legyen igazán jó búvóhely egy ilyen nagy hajó számára. Szóval miután felfedezték, a hordozók azonnal elsődleges célpontok lesznek az összes ellenséges egység számára.
Másodszor, "helyes" egyensúlyozó algoritmusunk van - amiben egy csatahajó egyenlő egy repülőgép hordozóval, vagy kettő cirkálóval, vagy négy rombolóval. Szóval, a repülőgép hordozók száma csapatonként jóval kevesebb lesz, mint a más osztályú hajóké.
Harmadszor, a csatahajók képesek lesznek csapatba fejlődni, hogy "Légvédelmi" formációt használjanak, ami megakadályozza az ellenséges gépek könnyű támadását. Vagyis a hordozóknak lesz szükségük támogatásra a szövetséges hajóktól, hogy áttörjék az ellenség védelmi vonalát.
Independence-1a
Vagyis akkor, a hordozók szerepe főleg a szintjüktől fog függeni?
Igen, ez így igaz. A történelmi valósághűség szerint, a játékunk tükrözni fogja a hordozók növekvő jelentőségét a szinteken keresztül. A korai szinteken általánosságban felderítő egységekként fognak szerepelni, az ellenséges egységek "felderítőjeként" a szövetségesek számára fognak működni. Általában kettő vagy három vadászszázad és egy torpedógép század lesz rajtuk. Nagyjából könnyű lesz kezelni az ilyen kicsi csapatokat, és így a harctéri hatásuk is szerény lesz. Továbblépve, magasabb szinteken, a nehéz hordozók több tucat repülőszázaddal fognak rendelkezni, és könnyen megfordíthatnak bármilyen csatát.
Összességében, a repülőgép hordozók új stratégiákat adnak a játékosoknak. Képesek lesznek az ellenséges felderítő hidroplánokat kiiktatni a vadászrepülőikkel, részlegesen vagy teljesen vakká téve az ellenfeleiket.
Hogyan fogjátok kezelni a Lexington vagy Akagi típusú hordozókat, amik csatacirkálók mintájára lettek újraépítve?
Igen így van, ezek a hajók valóban cirkálókból és csatahajókból lettek építve. De, a tengeri egyezmények értelmében, amik korlátozták a flottában szerepelhető számukat, úgy döntöttek, hogy ezeket a kezdeti terveket repülőgép hordozóvá alakítják. Két verzióban lesznek benne a játékban (hordozó/csatahajó), a rájuk vonatkozó fejlesztési fában.
Nem fogja ez összezavarni a katonai történelem rajongóit?
Nem, mert ahogy láttuk, a legtöbb játékos ezt úgy fogja fel, hogy lehetősége van látni és megtapasztalni olyan hajókat amik sosem megépítve a valóságban.
nagato_1-1a
Szóval mi a keményebb: az "elefánt" vagy a "bálna"?
Egy ilyen csata végkimenetele több részleten múlna. A hordozó minden előnyének ellenére, a csatahajónak is van beleszólása a dolgokba.
Példának okáért, az egyszerű körös "légvédelmi elrendezés" hatékonyan védeni fogja a benne lévő hajókat a légitámadásoktól. Vagyis a századoknak vissza kell térniük újratöltésért és így egy ideig fegyvertelenül hagyva a hajójukat, ami az ellenségei számára több percet ad a támadásra. Ez az idő elég lehet ahhoz, hogy tüzelési távolságba érjenek és több sorozatot leadjanak. Akár még egy váratlan rombolók általi rajtaütés is lefegyverezheti (vagy akár megsemmisítheti) a hordozót, a támadásaik elől való menekülésre kényszerítve és megakadályozva a repülőgépek kiküldését.
Végül is, a győzelem vagy a vereség főleg a játékos tapasztalatán és képességein fog múlni, és azon képességükön, hogy mennyire gyorsan képesek alkalmazkodni és reagálni a folyamatosan változó harci állapotokra. Általánosságban, azt hiszem, hogy az ilyen összecsapásokat a legokosabb ellenfél fogja megnyerni, legyen az a bálna vagy az elefánt.

2 megjegyzés:

  1. Szerintem a hordozó erősebb lesz, mivel random-ba, gondolom mindenki a saját feje után megy, nemlesz különösebb összetartás, lásd wot. Ez persze nem vonatkozik a szakaszokra, de majd meglátjuk.
    Köszönet a fordításért, várjuk a folytatást! :)

    VálaszTörlés
  2. csatahajó is elég erős lesz képzeld el 3 csatahajó és még 2 cirkáló össze beszél az már elég erős formáció és azért néha még a wot játékosok is képesek csapatmunkára.
    szóval ez legalább esélyt ad arra ,hogy a hordozó ne legyen OP

    VálaszTörlés