2013. június 1., szombat

WoWs - Japán csatahajó Yamato

Sabiha megosztott rendert és rövid összefoglalást.

A Csendes-óceáni háború évei alatt, ez az erős csatahajó volt a japán tengerészet büszkesége és szimbóluma. Az Okinawa-i csatában való elvesztése lett a Birodalom bukásának szimbóluma. A hajó, amit eredetileg direkt az US csatahajók ellen készítettek - képesen arra, hogy bármelyiket megsemmisítse csatában - valójában sosem harcolt ellenük, US hordozók repülői süllyesztették el.

1913-tól és 1930-as évekig a Japán tengerészetnek volt egy doktrínája ami szerint elsőnek kell lenniük a felfegyverzett hajók gyártásában a többi tengerészethez képest. Egy másik alapvető ok, hogy nagy hajókat építsenek az volt, hogy Japánt nem lehetett összehasonlítani az US-al gazdaságban és iparilag, szóval a japánok megoldása az volt, a japán tengerészeti stratégák hite szerint, hogy minden egyes hajójukat meglepően erősre gyártsák az US csatahajókhoz képest, amiket korlátozta a Panama csatorna átmérője, és amihez még a leleményes US sem tudott felérni évekig.
Yamato és a testvérhajói Musashi és Shinano voltak a " Imperial Japanese Navy" (Császári Japán Tengerészet) a stratégiai fegyverei. A tervezésük és építésük "Top Secret" volt és őrizve voltak a felismerés ellen. Habár a nagy ágyúk mérete a csatahajókon korlátozva volt a "Washington Naval Armament Limitation Treaty" (DX: Washingtoni Tengerészti Felfegyverzési Korlát Egyezmény durva fordításban), de semmi sem tiltotta a japán tengerészetnek, hogy titokban egy 18-inch-es ágyús csatahajókat tervezzen, az egyezmény 1937-es lejárta utánra.

A Yamato a "Kure Naval Arsenal"-ban, Hiroshima-ban készült, egy kb. 1méterrel mélyített és egyik oldaláról egy különleges tetővel a közeli dombról való láthatóság ellen védett hajógyárban.
A Yamató először 1942 Február 12-én ált hadrendbe, amikor Isoroku Yamamoto admirális zászlóját tűzték ki rá, zászlóshajójának jelképéül.  Innéttől az Okiwana-i utolsó csatájáig a Yamamoto, ami minden összetűzésben a legerősebb egység lett volna, a valóságban szinte semmiben sem befolyásolta a 2.Világháború végkimenetelét.
1945 Április 6-án a Yamato az utolsó bevetésére indult az Inland-tenger nyugati részéről, a Yahagi könnyű cirkáló és 8 romboló - köztük a híres Yukikaze -  kíséretében. Ők voltak az egyetlenek akiket az egykoron erős japán tengerészet mozgósítani tudott a háború eme késői időszakában. Mialatt Kyushu-tól keletre tartottak a következő napon, támadás alá kerültek ellenséges hordozók csapáshullámaitól. Légi támogatás nélkül, esélyük sem volt a valaha történt legerősebb légicsapások ellen. Kettő órával a légitámadások kezdete után, a Yamato-t legalább 7 bomba és 11-12 torpedó találta el. 14:35-kor végül elsüllyedt.

1 megjegyzés: