2013. február 5., kedd

Retardált Orosz tervek - 4. rész – „Crawling fortress”


Szerző: Yuri Pasholok



A Szovjet archívumok Kazak részlegén sok furcsa dolgot találni, de ezt külön fel kell tüntetni. Úgy tűnik ez a találmány jelenleg a legnehezebb ismert harci jármű terve.

A „Crawling fortress” nevű indítványt S.G.Fillipov és S.P.Zhiliniy mutatta be 1941.szeptember.16-án. Ismeretlen hogy hol dolgoztak, de abból ítélve, hogy a levél Alma-Ata-ból érkezett, a találmány természetéből és abból a tényből, hogy egy nedves vakolat gyártási leírásának a hátuljára lett írva lehet következtetni. A „Chuy valley” nincs messze Alma-Ata-tól szóval feltételezhető hogy az inspiráció onnan érkezett.

És így csináltak egy javaslatot egy gördülő erődhöz. A számításaik szerint(igen csináltak számításokat) a harci súlya 14000 tonna lett volna. A szerzők tudták, hogy senki nem adna nekik olyan sok fémet ezért vasbetonból akarták készíteni.

A mozgási mechanizmus is nagyon eredeti volt. A tervezők rájöttek, hogy a jármű nem tudna mozogni lánctalpakon ezért az egészet lendkerékkel akarták megmozgatni. Egy pár azért volt felelős, hogy megemeljék az egészet, kettő az előre és hátra mozgásért, és kettő a forgásért.

Úgy számolták, hogy a jármű sebessége kb. 2km/h lett volna.

A szerzők nem írtak semmit a jármű fegyverzetéről. Csináltak egy vázlatot valamilyen tornyokról. De azt figyelembe véve, hogy ekkora súllyal egy ilyen jármű mozgása földrengéseket okozna, az ellenséges területen való átvánszorgás elég egyszerűnek tűnt.

SS: A tervet komoly tudósok megfontolták és elvetették. Állítólag van róla egy kézzel írt döntés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése